Enjoyeat by Angeliki Tsoukala

  • Angeliki Tsoukala

Γονείς vs Επικοινωνία = 0 - 1
Πολλές φορές είναι γεγονός ότι οι σχέσεις μεταξύ γονέων και παιδιών περνάει από πολλά στάδια. Όλοι το βιώσαμε σαν παιδιά, το παρατηρήσαμε σαν ειδικοί και αναρωτηθήκατ(μ)ε γιατί να είναι τόσο δύσκολο να επικοινωνήσουν και να ακούσουν ο ένας τον άλλον ουσιαστικά με υπομονή. Κάποιες φορές απλά χρειάζεται σαν γονιός να έχεις ένα «μεγάλο αυτί» και να είσαι καλός ακροατής. Χωρίς να είσαι επικριτικός και χωρίς να φρικάρεις με αυτά που πιθανότατα να ακούς. Αυτό το έλεγε πάντα η μαμά μου. Κάθε φορά που τη ρωτάω να μου πει τη «μυστική» συνταγή στο πως να γίνεις ένας καλός γονιός.

– Να ακούς. Να χτίζεις σχέση από μωρό μαζί του,

όταν μεγαλώσει είναι αργά.-


Η επικοινωνία αγαπημένες μαμάδες έρχεται με τον καιρό, με υπομονή και με πολύ κουβέντα. Πολλές φορές ακούω, παρατηρώ νέες μαμάδες να λένε «εγώ περνάω πολύ χρόνο με το παιδί μου» ΟΚ. Το πιο εύκολο είναι να λες περνάω χρόνο με τα παιδιά μου αλλά και ταυτόχρονα να μην περνάς γατί στην ουσία δεν περνάς ουσιαστικό χρόνο. Το να κάθεσαι μαζί του και να έχετε από μια ηλεκτρονική συσκευή ο κάθε ένας σας, το να προσπαθείτε να παίξετε αλλά να μιλάς στο τηλέφωνο, το να μην επιδιώκεις να μαθαίνεις πως ήτανε η μέρα του (και αυτό έχω να πω ξεκινάει από την ηλικία που ξεκινάει να μιλάει και πηγαίνει στο παιδικό) το να μην του δίνεις καινούργια ερεθίσματα = καινούργιο λεξιλόγιο τότε πως πιστεύεις θα χτίσεις αυτή τη σχέση που βλέπεις και πιθανότατα «ζηλεύεις»???

Tα παιδιά είναι οι πιο σκληροί κριτές και η κριτική πονάει. Θυμάμαι πόσο επικριτική ήμουνα μικρή με τη μητέρα μου. Μεγαλώνοντας φυσικά αναθεώρησα.

Συγχώρεσα. Προσπέρασα.

Ο ερευνητής (Thompson, 2009) αναφέρει σε ένα του άρθρο του πως οι γονείς πολλές φορές μιλούν στα παιδία τους χωρίς να αντιλαμβάνονται αν πραγματικά λαμβάνουν το μήνυμα. Πιστεύουν πως επειδή τους είπανε κάτι, και οι ίδιοι σαν ενήλικες προφανώς το αντιλήφθηκαν, σημαίνει το ίδιο και με το παιδί. Λάθος. Τις περισσότερες φορές μένουν με την απορία, με πολλά ερωτηματικά και με το τι εννοούν οι «μεγάλοι» τελικά. Άρα, τι τους μιλήσατε τι δεν τους μιλήσατε το ίδιο και το αυτό. Να του εξηγείς με παραδείγματα. Είναι ο καλύτερος τρόπος για να σε αντιληφθεί στο 100%.

Θα μου πεις εσύ καλά τα λες αλλά ποιος είναι ο σωστός τρόπος τελικά για μια ουσιαστική επικοινωνία; ; ; Τι πρέπει να κάνω;

Δεν υπάρχει χρυσός οδηγός. Είναι σας να πρέπει να απαντήσω στο ερώτημα αν το ποτήρι είναι μισό άδειο ή μισό γεμάτο.

Πάντα παίζει ρόλο από ποια οπτική γωνία βλέπουμε το ποτήρι. Και προφανώς δίνω παράδειγμα το ποτήρι για να σου δείξω ότι κανείς δεν μπορεί να σου πει τι είναι σωστό και τι είναι λάθος.

Αρχικά κάθε παιδί είναι διαφορετικό και μοναδικό. Με το δικό του ξεχωριστό χαρακτήρα και μοναδική προσωπικότητα. Το μόνο σίγουρο είναι ότι όλα τα παιδιά επίσης θέλουν και χρειάζονται λίγο από το χρόνο μας. Χρόνο ώστε να μπορούν να σου μιλήσουν χωρίς να κριτικάρεις το τι ακούς – πολύ βασικό- άρα να είσαι καλός ακροατής. Επανέλαβε τι σου είπε, ναι καλά άκουσες. Με απλά και λίγο διαφορετικά λόγια πες του ξανά τι σου είπε ώστε να είσαι σίγουρος ότι κατανόησες σωστά αυτά που σου είπε. Κάνε του μερικές ερωτήσεις, όχι με αυστηρό μαμαδίστικο ύφος, (η μαμά μου βέβαια δεν κατάφερε ποτέ να το αλλάξει αυτό ακόμα και μέχρι τώρα που σας γράφω που μου στέλνει μήνυμα αν πήρα τη τριτοτέταρτη ξαδέρφη τηλέφωνο για να της πω χρόνια πολλά) αλλά με αυτό που δείχνει πραγματικό ενδιαφέρον και θέληση και με αυτό τον τρόπο αυτόματα δείχνεις ότι είσαι πρόθυμη και φυσικά ακούς τι σου είπε άρα αυτόματα το παιδί θα νιώσει άνετα και σίγουρα θα θέλει να σου ξανά μιλήσει και έτσι θα αρχίσεις να χτίζεις την εμπιστοσύνη και την πιο ουσιαστική επικοινωνία με το παιδί σου. Σκαλοπατάκι – Σκαλοπατάκι. Με πολύυυ υπομονή.

Μιλάμε πάντα με φιλικό τόνο και ύφος.

Βρες χόμπι κοινά με το παιδί σου, πέρασε χρόνο μαζί του. Παίξτε μαζί του το αγαπημένο του επιτραπέζιο, όσο κουρασμένη και να είσαι. Βέβαια αν ρωτάς τη γνώμη μου, πιστεύω πως η μαγειρική ήταν, είναι και θα είναι ένα μέσο που φέρνει κοντά μικρούς και μεγάλους.

Οι γεύσεις, οι μυρωδιές, τα χρώματα βοηθούν στο να μοιραστείς στιγμές κοινές με το μικρό σου. Φτιάξτε μαζί το αγαπημένο του κέικ, δείξε του μέσω του μαγειρικού παιχνιδιού τις πρώτες ύλες που χρησιμοποιείς – είναι ένας τρόπος επικοινωνίας και διαλόγου.

Ποιος είπε ότι είναι εύκολο να είσαι γονιός;;; Tα πάντα θέλουν προσπάθεια, τεχνική και θέληση ώστε να χτίσετε μια όμορφη και ουσιαστική σχέση. Σχέση με γερές βάσεις για το μέλλον

Αυτά για αρχή.

Έπεται και συνέχεια… μια συνέχεια που θα μιλάει για τη σχέση μαγειρικής και παιδιού και τα ωφέλει του.


Σε φιλώ

*Thompson, M. (2009) Co-author and Senior Project Advisor, Raising Cain.