Enjoyeat by Angeliki Tsoukala

  • Angeliki Tsoukala

Εσύ Ξέρεις να Διαλέγεις Μέλι?

Updated: Oct 12, 2018


Το συγκεκριμένο είναι ζαχαρωμένο

Σίγουρα θα έχεις αναρωτηθεί πολλές φορές πως πρέπει να είναι ένα καλό μέλι.

Πως θα το ξεχωρίσω? Είναι οκ αν το αγοράσω από το σούπερ μάρκετ? Πως πρέπει να είναι η σύσταση του.. και άλλες τόσες απορίες. Σήμερα, σε αυτό το άρθρο θα σας πω για το πώς τελικά θα ξεχωρίσετε ένα βαζάκι ποιοτικό μέλι από ένα βιομηχανοποιημένο και νοθευμένο.

Επίσης, πολλές φορές ακούω από φίλους ότι το μέλι «ζαχάρωσε» άρα δεν ήτανε καλό και θα το πετάξω. Τιιιιι? ΟΧΙ!


Ας τα πάρουμε ένα ένα από την αρχή. Τόσο το αγνό μέλι όσο και το νοθευμένο, μπορούν είτε να κρυσταλλώσουν είτε να μην κρυσταλλώσουν όπως είναι η σωστή διατύπωση του.

Η κρυστάλλωση είναι μια φυσική ιδιότητα του μελιού και δεν αποτελεί ούτε ένδειξη νοθείας ούτε ένδειξη καλής ή κακής ποιότητας. Όσο μεγαλύτερη είναι η περιεκτικότητα του μελιού σε γλυκόζη, τόσο πιο εφικτή είναι στην κρυστάλλωση σου. Γενικά τα ανθόμελα έχουν μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε γλυκόζη γιαυτό κρυσταλλώνει πολύ πιο γρήγορα από το μέλι Πεύκου, Ελάτου ή Βελανιδιάς.

Αν θέλετε να το ξανακάνετε το μέλι σας ρευστό, βάλτε το σε ένα γυάλινο δοχείο και βυθίστε το σε ένα κατσαρολάκι αφού του βάλετε μια πέτρα ή μάρμαρο για να μην έρχεται σε άμεση επαφή με το πάτο της κατσαρόλας. Το νερό δεν πρέπει να ξεπερνάει τους 45-55 βαθμούς Κελσίου γιατί θα χαθούν τα αρωματικά του στοιχεία και θα μειωθεί η θρεπτική του αξία.


Όσο για την συντήρηση και την αποθήκευση, το μέλι πρέπει να συντηρείται σε αεροστεγώς κλεισμένα δοχεία, γυάλινα ή ανοξείδωτα, σε χώρο σκοτεινό και ξηρό μακριά από διάφορες μυρωδιές. Βέβαια είναι αξιοσημείωτες θεραπευτικές ιδιότητες που περιέχει όταν είναι αγνό. Είτε για θέματα ομορφιάς είτε για θέματα υγείας.


TIP:


1. Όσο πιο πηχτό και παχύρρευστο είναι το μέλι τόσο λιγότερη υγρασία περιέχει άρα τόσο καλύτερη είναι και η ποιότητά του.

2. Δεν πρέπει να υπάρχει λευκός αφρός κάτω από το καπάκι ή στα τοιχώματα του βάζου καθώς αφρός = το μέλι είναι βρασμένο, άρα όλες οι εξαιρετικές του ιδιότητες έχουν καταστραφεί.

3. Πάρτε μια κουταλιά μέλι και ρίξτε τη μέσα σε ένα ποτήρι με νερό.

Αν διαλυθεί το μέλι μέσα στο νερό είναι νοθευμένο. Το γνήσιο μέλι θα παραμείνει ακέραιο.

Εγώ το έκανα το πείραμα όπως θα δείτε στη φωτογραφία παρακάτω.


Αξιόπιστο Πείραμα

Εγώ η αλήθεια είναι πως προτιμώ να αγοράζω μέλι από παραγωγούς.

Ελπίζω μετά από αυτό το άρθρο να είστε πιο ενημερωμένοι και να ξέρετε να επιλέγετε το μέλι σας χωρίς κανείς να προσπαθεί σας προωθήσει κάτι νοθευμένο.




#enjoyeatbyangeliki