Enjoyeat by Angeliki Tsoukala

  • Angeliki Tsoukala

Κανελόνια... σε 3 Βήματα

Updated: Oct 24, 2018


Ξεκινάμε βήμα-βήμα μαζί

Είναι ένα φαγητό που όχι απλά αγαπώ, αλλά μπορώ να φάω τόσο πολύ ώσπου να σκάσω. Γενικά ότι περιέχει ζυμαρικό το αγαπώ. Πως να σας το πω... απλά παραδίνομαι στη γεύση που αφήνει στον ουρανίσκο μου κάθε πιρουνιά. Η αλήθεια είναι πως αυτό το φαγητό το έφαγα ως ενήλικη καθώς η μητέρα μου προτιμούσε το παστίτσιο. Πάντα πίστευε ότι είναι δύσκολο πιστεύω.


Γι'αυτό, επειδή με ρωτήσατε πολλές φορές αν είναι δύσκολο να το φτιάξεις θα σου δείξω σε 3 βήματα πως θα έχεις έτοιμο ένα φαγητό που θα λατρέψουν είτε για μεσημεριανό είτε σε τραπέζι για φίλους μικροί και μεγάλοι. Τώρα για να το φτιάξεις δεν θες ούτε άπειρο χρόνο, ούτε επαγγελματικές δεξιότητες.


Υλικά για ένα ταψί 30 x 30


Για το Κιμά

800 γρ κιμά μοσχαρίσιο

1 πακέτο κανελόνια (250 γρ)

1 συσκευασία ντοματοχυμό (500 γρ)

1 μέτριο κρεμμύδι

2 σκελίδες σκόρδο

Ελαιόλαδο

Αλάτι/Πιπέρι

Ρήγανη

Γλυκιά Πάπρικα


Για τη Μπεσαμέλ

1 λίτρο γάλα

4 κ.σ βούτυρο

8 κ.σ αλεύρι (εγώ χρησιμοποιώ αλεύρι Λήμνου)

Αλάτι/Πιπέρι

Μοσχοκάρυδο

200 γρ κεφαλοτύρι τριμμένο (ή τυρί της επιλογή σας)


ΒΗΜΑ 1ο - ΚΙΜΑΣ

Ανάβετε το μάτι σας σε δυνατή φωτιά και βάζετε επάνω ένα αντικολλητικό τηγάνι.

Μόλις ζεσταθεί λίγο ρίχνετε το κιμά χωρίς ελαιόλαδο (αν δεν είναι αντικολλητικό ρίχνετε ελάχιστο)!



το ρίχνετε σε καυτό τηγάνι

Το σοτάρετε ώσπου πάρει ένα πολύ καλό χρώμα.


κάπως έτσι...

Στη συνέχεια ρίχνετε το κρεμμύδι, το σκόρδο και τα μπαχαρικά σας. Εννοείται πως μπορείτε να προσθέσετε και κάποιο άλλο μπαχαρικό της αρεσκείας σας. Ανακατεύετε και αφού σοταριστούνε όλα μαζί για λίγο, ρίχνετε και το χυμό της ντομάτας, νερό καθώς και λίγο ελαιόλαδο. Το κιμά μας τον θέλουμε να έχει σαλτσούλα, οπότε θέλει σίγουρα 1 κούπα νερό.


Κάπου εδώ ο κιμάς μας είναι έτοιμος.



ΒΗΜΑ 2ο - ΜΠΕΣΑΜΕΛ


Σε μια κατσαρόλα ρίχνετε το βούτυρο.



Μόλις λιώσει ρίχνετε το αλεύρι σας



<Εγώ έχω παρατηρήσει ότι με το αλεύρι Λήμνου ή το καλαμποκάλευρο δεν μου σβολιάζει η μπεσαμέλ>


Σε αυτό το σημείο ανακατεύουμε καλά και αρχίζουμε σιγά σιγά να ρίχνουμε το γάλα και δεν σταματάμε το ανακάτεμα.


Ακούστε τώρα τι θα σας πω. Έχω πολλές φορές και εγώ αποτύχει σε μπεσαμέλ, όμως νομίζω το αλεύρι που το έχω αλλάξει βοήθησε πολύ. Επίσης, είναι πολύ καλύτερη μια μπεσαμέλ και ας έχει λίγους σβόλους από μια έτοιμη που σίγουρα κρύβει και τα σχετικά της συντηρητικά μέσα.

Τώρα αν πάλι σου σβολιάσει πολύ, ξέρεις τι θα κάνεις? Πάρε το μπλέντερ σου, ρίξε τη μέσα, χτύπα τη λίγο και όλα καλά ;)


Τέλος, τρίβουμε μοσχοκάρυδο (αχχ, πόσο ωραία γεύση του δίνει), φρέσκο πιπέρι, το τυρί μας... και αν χρειάζεται προσθέτουμε αλάτι.



Έτοιμη! Σαν τη σπιτική δεν έχει

ΒΗΜΑ 3ο - ΣΤΗΣΙΜΟ



Αφού τα στρώσετε στο ταψί σας. Ξεκινάτε το γέμισμα ένα προς ένα.


Μόλις τα γεμίσετε όλα, ο κιμάς που θα σας περισσέψει μαζί με τη σαλτσούλα το περιχύνεται από πάνω από τα κανελόνια σας.


Αν θέλετε ρίχνετε και λίγο τριμμένο τυρί

Τώρα είναι η σειρά για τη μπεσαμέλ μας. Το αγαπημένο μου σημείο γιατί πάντα στο τέλος μαρέσει να γλύφω τη κατσαρόλα από τα υπολείμματα της μπεσαμέλ.

Χρόνιο ελάττωμα, από παιδί :)


Έτοιμο για φούρνο

Το ψήνεται στους 175 στον αέρα για 35-40΄, έτοιμο.... το μετά το αφήνω πάνω σας!


***Φτιάξε το και εσύ και στείλε μου την φωτογραφία ή ανέβασε τη με χασταγκ #enjoyeatbyangeliki


Καλή Επιτυχία!

Enjoy eat! ;)