Enjoyeat by Angeliki Tsoukala

  • Angeliki Tsoukala

Κολοκυθόπιτα χωρίς φύλλο


ούτε φωτογραφία δεν πρόλαβα να βγάλω, εξαφανίστηκε


Η Μπατσίνα ή αλλίως μαμαλίγκα ή αλλιώς ξεβράκωτη όπως έχω ακούσει κατά τις επισκέψεις μου στη Λαμία να τις ονομάζουνε αυτές τις πίτες, είναι πίτες που δεν έχουν στη βάση τους φύλλο. Διαφορετικές εκδοχές αλλά σχεδόν παρόμοιες μεταξύ τους.

Το βασικό τους χαρακτηριστικό είναι ότι προέρχονται από τη Θεσσαλία και σίγουρα είναι πανεύκολες και πεντανόστιμες.


Εγώ σήμερα θα σας παραθέσω τη δική μου εκδοχή και θα σας πω πως είναι ένας εύκολος τρόπος για να κρύψετε λαχανικά χωρίς να το καταλάβουνε μικροί και μεγάλοι.



Υλικά

3-4 κολοκυθάκια τριμμένα

1/2 πράσο

1 καρότο

1/2 κούπα ελαιόλαδο

1 κούπα καλαμποκάλευρο ή κανονικό αλεύρι

1/2 κούπα πλιγούρι ή τραχανά γλυκό

3 αυγά

1 κούπα γάλα

2 1/2 κούπες τυρί της επιλογής, εγώ έβαλα ανθότυρο και μυζήθρα

αλάτι/πιπέρι



Εκτέλεση

Αρχικά αλείφω το ταψί ή το πυρέξ με λίγο ελαιόλαδο και ρίχνω και λίγο αλεύρι.


Πλένουμε και τρίβουμε τα κολοκυθάκια στο τρίφτη. Τα στραγγίζουμε λίγο γιατί θα βγάλουν αρκετά υγρά και στη συνέχεια τρίβουμε και το καρότο.


Ψιλοκόβουμε το πράσο και ανακατεύουμε όλα τα λαχανικά μας μαζί καθώς και το γάλα, τα αυγά, το ελαιόλαδο και ρίχνουμε μέσα και το πλιγούρι, εγώ το δοκίμασα με πλιγούρι και ομολογώ πως ήτανε πολύ νόστιμο. Η αλήθεια είναι πως όλες αυτές οι πίτες στη Θεσσαλία έχουνε διαφορετικά ονόματα αλλά είναι σχεδόν ίδιες με μικρές παραλαγές.


Ρίχνουμε το τυρί και το αλεύρι και ανακατεύουμε. Ρίχνουμε το χυλό στο σκεύος μας και το βάζουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 190 για 5-10' να κάνει κρούστα και έπειτα το χαμηλώνουμε στους 170 για 30'.


Καλή Απόλαυση!

#enjoyeatgr