Enjoyeat by Angeliki Tsoukala

  • Angeliki Tsoukala

Μαρμελάδα Φραγκόσυκο με πορτοκαλί & κανέλα

Updated: Aug 22, 2019


Τα φραγκόσυκα είναι ένα αρκετά ιδιαίτερο φρούτο. Το βρίσκεις παντού στη Πελοπόνησσο, Στερεά Ελλάδα και στα νησιά μας. Η αλήθεια είναι πως δεν τα έχουμε σε μεγάλη υπόληψη αν και θα έπρεπε. Τα φραγκόσυκα βοηθούν στη καταπολέμηση του διαβήτη, της υψηλής χοληστερόλης και της παχυσαρκίας. Είναι επίσης γνωστό για τις αντιφλεγμονώδεις ιδιότητές του.Ορισμένες έρευνες δείχνουν ότι τα φραγκοσυκα μπορούν ακόμα να μειώσουν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα σε άτομα με διαβήτη τύπου 2.


Ο μπαμπάς μου μου έδωσε μια τσάντα... δεν ήξερα τι να τα κάνω και σκέφτηκα να τα κάνω μαρμελάδα. Η αλήθεια είναι δεν την είχα ξανά φτιάξει και ούτε ήξερα και πως θα βγει. Αν δεν σου αρέσει το φραγκόσυκο σίγουρα δεν θα σου αρέσει και η μαρμελάδα καθώς τα κουκούτσια παραμένουν, εκτός και αν περάσεις τη μαρμελάδα από σίτα που βέβαια χάνει όλη την ουσία.


Υλικά

1 στικ κανέλα

1/2 λεμόνι

1 πορτοκάλι

Ζάχαρη


Εκτέλεση

Για να φτιάξεις την μαρμελάδα θα ακολουθήσεις τα παρακάτω 4 απλά βήματα. Αρχικά όλοι δυσκολεύονται με το καθάρισμα τους. Θέλω να σας πω πως δεν είναι τόσο δύσκολο όπως μπορεί να φαίνεται. Σίγουρα μπορείτε να βάλετε γάντια ώστε να αποφύγετε τα αγκάθια του.




1ο Βήμα

Καθαρίζεις τα φραγκόσυκα. Κόβεις τις δύο άκρες πρώτα και μετά κανείς μια γραμμή στη μέση και το ξεφλουδίζεις περιμετρικά.


2ο Βήμα

Τα κόβεις σε κομμάτια και τα βάζεις σε ένα κατσαρολάκι για 30’ μαζί με 2 κ.σ Ζάχαρη στο 1,5 κιλό περίπου. Βέβαια εγώ δεν έβαλα παραπάνω ζάχαρη καθώς η μαρμελάδα δεν μου αρέσει να είναι πολύ γλυκιά και τα φραγκόσυκα ήτανε πολύ γινομένα.





3ο Βήμα Τα βάζουμε να πάρουνε βράση σε δυνατή φωτιά και ανακατεύουμε συνεχώς με μια ξύλινη κουτάλα για περίπου 20- 25’.





4ο Βήμα

Αφού βράσει και έχει πήξει, το βγάζουμε από τη φωτιά και ρίχνουμε 1 στικ κανέλα, τη φλούδα από 1 πορτοκαλί και το χυμό λεμονιού.


Συμβουλή! Όταν θέλετε να αποθηκεύσετε μαρμελάδα σε βάζο να αποστειρώνετε πάντα το βάζο σας στον αέρα για 5' στους 100 βαθμούς. Βοηθάει να διατηρηθεί η μαρμελάδα σας.


καλή απόλαυση

#enjoyeatbyangeliki