Enjoyeat by Angeliki Tsoukala

  • Angeliki Tsoukala

Πάβλοβα με Πουρέ Κάστανο


Είναι ένα γλυκό ρομαντικό, με έντονες γεύσεις και έντονο αίσθημα εορτών.

Γενικά το κάστανο έχει καθιερωθεί τις εορτές ως ένα υλικό αγαπημένο για αλμυρές αλλά και γλυκές εκδοχές. Αγαπώ τα μαρόν γλασέ.


Φέτος δυσκολεύτηκα με τα κάστανα η αλήθεια είναι. Αγόρασα από διάφορα σούπερ μάρκετ αλλά τα μισά μου βγήκανε χαλασμένα. Παρόλαυτα, παιδεύτηκα πολύ για να τα καθαρίσω αλλά αυτά τραβάει όποιος αρνείται να αγοράσει έτοιμα συσκευασμένα.


Αφού τα έβρασα και τα καθάρισα τα μισά τα κράτησα για αλμυρό πουρέ και τα υπόλοιπα τα έκανα γλυκό πουρέ για τη πάβλοβα. Ο μπαμπάς μου λατρεύει τα κάστανα, οπότε αφού θα τους έκανα το τραπέζι μετά τα Χριστούγεννα αποφάσισα να του φτιάξω και κάτι που θα του αρέσει πολύ.


Υλικά για τη Πάβλοβα

6 ασπράδια αυγών

200 γρ ζάχαρη κρυσταλική

πρέζα αλάτι

βανίλια


Υλικά για το Πουρέ Κάστανο

500 γρ κάστανα βρασμένα και καθαρισμένα

1 κ.σ βούτυρο

100 γρ ζάχαρη

200 γρ κρέμα γάλακτος

1 σφηνάκι ουίσκι

1 αστεροειδή γλυκάνισο

βανίλια


Υλικά για τη Κρέμα Τυρί

300 γρ κρέμα τυρί

2 κ.σ άχνη ζάχαρη

πρέζα αλάτι

βανίλια


Εκτέλεση σε βήματα!


Για τη Πάβλοβα

Όσο εύκολη και αν είναι θεωρητικά τόσο δύσκολη μπορεί να γίνει αν δεν προσέξεις μερικά σημεία. Όπως ότι τα αυγά πρέπει να είναι σε θερμοκρασία δωματίου.

Να μην τα χτυπήσεις σε πολύ δυνατή ταχύτητα, να είσαι σίγουρη/ος ότι δεν έχει πέσει κάποιος κρόκος μέσα στα ασπράδια και ο κάδος σου να είναι καθαρός και στεγνός. Αυτά είναι κάποια από τα μυστικά ώστε να σου πετύχει η μαρέγκα.


Πάμε να ξεκινήσουμε... Στο κάδο του μίξερ ρίχνουμε τα ασπράδια, τη πρέζα αλάτι και τη ζάχαρη σε δόσεις. Χτυπάς σε μεσαία ταχύτητα μέχρι να αρχίσει να κάνεις φουσκάλες και να πήξει ή να στέκεται εντελώς, τότε είναι έτοιμη.


Σε μια λαδόκολλα κάνεις το κύκλο που επιθυμείς να είναι η πάβλοβα σου και μπορείς είτε να απλώσεις πάνω όλο το μείγμα ώστε να βγει μια αφράτη είτε να τη χωρίσεις σε στρώσεις. Δηλαδή να χωρίσεις το μείγμα και να ψήσεις 3 στρώσεις.

Τη ψήνεις στους 100 βαθμούς στον αέρα για 1¨30 με 2 ώρες. Μέχρι να ξεκολλάει από τη λαδόκολλα. Την αφήνεις να κρυώσει κάπου χωρίς πολύ ζέστη και υγρασία.


Για το Πουρέ Κάστανο

Σε ένα κατσαρολάκι ρίχνετε το βούτυρο και τα κάστανα ώστε να σοταριστούνε.

Στη συνέχεια ρίχνετε όλα τα υπόλοιπα υλικά μαζί και τα αφήνετε να πάρουν μια βράση όλα μαζί. Χαμηλώνετε τη φωτιά και τα αφήνετε για 10΄. Για να το κάνετε πουρέ μπορείτε να το κάνετε σε ένα μπλέντερ ή με το ρανβομπλέντερ.


Για τη Κρέμα Τυρί

Σε ένα μπολ ρίχνετε τα υλικά τα χτυπάτε και στη συνέχεια ρίχνετε και το πουρέ μέσα. Χτυπάτε ώστε να δέσουνε όλα μαζί και είναι έτοιμο για να το αλείψετε πάνω από τη πάβλοβα σας.


Τέλος μπορείτε να να τρίψετε λίγη κουβερτούρα από πάνω για το τελείωμα. Θα το λατρέψει όποιος το δοκιμάσει.



#enjoyeatbyangeliki ;)