Enjoyeat by Angeliki Tsoukala

  • Angeliki Tsoukala

Σπιτικός Χαλβάς Μακεδονικός

Updated: Mar 10, 2019




Το πείραμα και η ιδέα προήλθε καθώς ήθελα να μάθω πως φτιάχνετε άραγε αυτός ο χαλβάς? Γιατί είναι τόσο ακριβός στο σούπερ μάρκετ? Τι υλικά χρησιμοποιούν και βγαίνει τόσο νόστιμος? Πιστέψτε με είναι ολόκληρη επιστήμη και με μεγάλη τεχνική και άλλωστε το ταχίνι σαν πρώτη ύλη είναι ακριβό.

Το σαρακοστιανό τραπέζι πλησιάζει και φέτος όπως και κάθε χρόνο μου αρέσει να κρατάω τη παράδοση ζωντανή. Έτσι λοιπόν βγήκε και η συνταγή αυτή. Η αλήθεια είναι πως προσπάθησα να το φτιάξω και με μέλι αλλά δυστυχώς μου βγήκε μια αποτυχία.

Το μυστικό από ότι κατάλαβα μετά από προσπάθειές είναι η ζεστή ζάχαρη που έρχεται σε επαφή με το ταχίνι και το δένει. Εγώ αποφάσισα να το κάνω με κακάο, εσείς μπορείτε να προσθέσετε και ξηρούς καρπούς ή να μην βάλετε και κακάο.




Υλικά

500 γρ ταχίνι

350 γρ ζάχαρη (δεν ξέρω αν θα βγει με μαύρη ή καρύδας)

50 γρ νερό

1 κ.σ κακάο

χυμό από μισό λεμόνι

1 βανίλια


Εκτέλεση

Σε μια κατσαρόλα βάζουμε το νερό και τη ζάχαρη. Το αφήνουμε να λιώσει καλά και να έρθει σε θερμοκρασία 115 βαθμούς. Πρακτικά αυτό σημαίνει να αρχίσει να ασπρίζει το σιρόπι. Σε αυτό το σημείο το βγάζουμε από το μάτι, ρίχνουμε το χυμό και τη βανίλια και ρίχνουμε και το ταχίνι και ανακατεύουμε πολύ καλά.


Θα δείτε ότι αρχίζει να πήζει, οπότε σε αυτό το σημείο το βάζετε στη φόρμα σας. Μόλις το βάλετε στη φόρμα ρίχνετε σε όλη τη φόρμα περιμετρικά το κακάο και το ανακατεύετε ελαφρώς. Δεν χρειάζεται να τη λαδώσετε τη φόρμα σας αν είναι αντικολλητική. Το αφήνετε για 2-3 ώρες ώστε να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου και είναι έτοιμο για να το απολαύσετε.


#enjoyeatbyangeliki