Enjoyeat by Angeliki Tsoukala

  • Angeliki Tsoukala

Φανουρόπιτα με 9 υλικά




Στις 27 Αυγούστου όπου τιμάται ο Άγιος Φανούριος, συνηθίζεται να φτιάχνουν φανουρόπιτες, τις οποίες μοιράζουν στη γειτονιά.


Για την ιστορία ο Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης γράφει με αυτή την αφορμή ότι όποιος επικαλείται τον Άγιο Φανούριο πρέπει πάντα να λέει:

«Θεός σχωρέσ’ τη μητέρα του Αγίου Φανουρίου. Θεός σχωρέσ’ την».


Με το πέρασμα των χρόνων βέβαια στη γιορτή του Αγίου Φανουρίου καθιερώθηκε να φτιάχνουμε φανουρόπιτα για να βρούμε κάτι που χάσαμε. Πολλοί εξάλλου συνδέουν τον Άγιο Φανούριο και τη πίτα με το όνομα του Αγίου, που προκύπτει από το ρήμα «φαίνω» που σημαίνει αποκαλύπτω. Τη δύναμη που αποδίδεται στην πίτα αυτή έρχονται να ενισχύσουν έντονα και συγκεκριμένα υλικά της τα οποία είναι πάντοτε 7 ή 9 καθώς οι συγκεκριμένοι αριθμοί ανήκουν στους λεγόμενους ιερούς αριθμούς από την εποχή των Πυθαγορείων.


Υλικά

1 κούπα ηλιέλαιο 3 κούπες αλεύρι 1/2 κούπα ζάχαρη 1 κούπα φυσικό χυμό πορτοκάλι 1 κουταλάκι γλυκού σόδα 1/2 κούπα καρύδι τριμμένο 1/2 κούπα σταφίδα ξανθή 1/2 κουταλάκι γλυκού γαρίφαλο 1/2 κουταλάκι γλυκού κανέλα


Εκτέλεση


Σε ένα μπολ ρίχνουμε όλα τα υλικά ΕΚΤΟΣ από το αλέυρι τη σόδα και το χυμό και ανακατεύουμε με 'ένα κουτάλι το μείγμα. Δεν χρειάζεται να ξαναχρησιμοποιήσουμε το μίξερ. Διαλύουμε τη σόδα μέσα στον χυμό πορτοκάλι και αυτό θα αρχίζει να αφρίζει τότε το ρίχνουμε μέσα στο υπόλοιο μείγμα και ανακαταεύουμε. Τέλος ρίχνουμε και το αλεύρι.






Έχουμε λαδώσει ελάχιστα το ταψί μας και απλώνουμε το μείγμα.




Βάζουμε το ταψί σε προθερμασμένο φούρνο στους 170 βαθμούς στον αέρα για 40'.


#enjoyeatbyangeliki