Enjoyeat by Angeliki Tsoukala

  • Angeliki Tsoukala

Φασολάκια Πεντανόστιμα



Ένα Ελληνικό παραδοσιακό φαγητό που πολλοί από εμάς στη παιδική μας ηλικία δεν θέλαμε καν να το βλέπουμε. Θυμάμαι να τα φτιάχνει η μαμά μου και να μην θέλω καν να πλησιάσω το πιάτο. Γενικά σαν παιδί ψιλοέτρωγα τα πάντα αλλά βέβαια τότε ήμουνα λιτοδίαιτη. Μετά κατάλαβα τι έχανα τόσα χρόνια και το εκτίμησα πολύ παραπάνω το φαγητό. Πλέον εκτιμώ όμως και τη πρώτη ύλη...


Ο μπαμπάς μου, μου είχε στείλει αρκετά φασολάκια από το μπαξέ του το καλοκαίρι οπότε και εγώ τα καθάρισα και τα έβαλα στη κατάψυξη για να τα έχω όλο το χειμώνα. Σήμερα είναι μια από αυτές τις ημέρες που θα βγάλω τη μερίδα μου και θα τα μαγειρέψω. Και το καλύτερο είναι ότι έχω και ψωμί προζυμένιο από το χωριό. Προζυμένιο ψωμί και λαδερό φαγητό είναι ο απόλυτος συνδυασμός.



Υλικά για 2 μερίδες

250-280 γρ φασολάκια

2 καρότα

1 κολοκύθι μεσαίο

2 μεσαίες πατάτες

1 κρεμμύδι

2 σκ. σκόρδο

250 γρ χυμό ντομάτας

ελαιόλαδο

2 κ.σ μαϊντανό

Χυμό από 1/2 λεμόνι

καπνιστή πάπρικα

ρήγανι

αλάτι

πιπέρι



Εκτέλεση

Πλένουμε και καθαρίζουμε όλα μας τα λαχανικά και τα κόβουμε στο σχήμα και στο μέγεθος που επιθυμούμε.


Παίρνουμε μια κατσαρόλα και ρίχνουμε 1 κουταλιά ελαιόλαδο και ρίχνουμε μέσα το κρεμμύδι, το σκόρδο, τα λαχανικά και τα φασολάκια. Τα σοτάρουμε όλα μαζί για λίγα λεπτά μέχρι να μαραθούν.


Ρίχνουμε το χυμό ντομάτας, τα μπαχαρικά και ανακατεύουμε. Στη συνέχεια χαμηλώνουμε τη φωτιά και προσθέτουμε νερό. Αρχικά ρίχνετε τόσο νερό ώστε να καλύψετε το φαγητό σας. Το αφήνετε να μαγειρευτεί σιγά-σιγά μέχρι να δέσει και να πήξει η σάλτσα. Σίγουρα χρειάζεται 30-40' εκτός και αν το φτιάξετε στη χύτρα.


Μόλις το σβήσετε ρίχνετε το χυμό από το λεμόνι, προσθέτετε ωμό ελαιόλαδο και ψιλοκομμένο μαϊντανό.


Καλή απόλαυση :)


#enjoyeatbyangeliki