Enjoyeat by Angeliki Tsoukala

  • Angeliki Tsoukala

Burger Κινόας



Αυτή η συνταγή τρέλανε ακόμα και τους φίλους που δεν τρώνε μανιτάρια. Ακόμα και τους λάτρεις του πραγματικού μπέργκερ. Είναι ελαφρύ, πολύ εύκολο στο να γίνει και ταυτόχρονα είναι εθιστικό. Δεν σταματάς στη μια μπουκιά. Αν το φτιάξετε μια φορά θα θέλετε να το ξανά φτιάξετε. Αυτή τη συνταγή την έφτιαξα τις προάλλες στην Ελένη και πραγματικά ο κόσμος τη λάτρεψε γι'αυτό και εγώ θα τη μοιραστώ και εδώ μαζί σας.


Η λογική της συνταγής αυτής ήτανε στο να βοηθηθούν οι μαμάδες που τα παιδιά τους δεν τρώνε τίποτα στο να φάνε υπερτροφές που υπό άλλες συνθήκες δεν θα τις ακουμπούσαν καν. Στο να δοκιμάσουν νέες γεύσεις αρκετά θρεπτικές. Τώρα άμα δεν είσαι μαμά? Μπορείς επίσης να το φτιάξεις.

Το να κάνουμε το κρέας για λίγο στην άκρη δεν έβλαψε ποτέ κανένα. Ίσα-Ίσα Γι'αυτό δεν έχεις παρά να αγοράσεις τα υλικά και να τρέξεις στη κουζίνα σου.


Και μια συμβουλή...Έχω να σου πω πως η κινόα στο σούπερ μάρκετ είναι αρκετά πιο ακριβή από το να πάτε στο κέντρο της Αθήνας εκεί στην Ευριπίδου και να τη πάρετε χύμα. Εγώ που τη καταναλώνω αρκετά και σε σαλάτες δεν με συμφέρει να την παίρνω συσκευασμένη.



Υλικά

500 γρ μανιτάρια πόρτομπελο

1-2 σκελίδες σκόρδο

200 γρ κινόα βρασμένη

120 γρ φρυγανιά 

αλάτι

πιπέρι

ελαιόλαδο

1 κ.σ ξύδι


πατάτες

ελαιόλαδο

αλάτι


2 κρόκους 

125 γρ ελαιόλαδο

125 γρ ηλιέλαιο

1 κ.γ μουστάρδα

1 κ.σ ξύδι

1 κ.γ καπνιστή πάπρικα

το χυμό από 1 λεμόνι

αλάτι/πιπέρι




ΕΚΤΕΛΕΣΗ για το Μπέργκερ Κινόας


Βράζουμε τη κινόα για περίπου 15'. Κόβουμε τα μανιτάρια σε ροδέλες.

Σε ένα ταψί ρίχνουμε τα μανιτάρια, το σκόρδο, το αλάτι και το πιπέρι και ψήνουμε στους 175 στον αέρα για 20΄ ώσπου να μαλακώσουν και να ψηθούν. Σε ένα μπλέντερ ρίχνουμε μέσα τα μανιτάρια, τη κινόα, το ξίδι, λίγο ελαιόλαδο, τη φρυγανιά και χτυπάμε μέχρι να γίνουν ένα μείγμα. Πλάθουμε στο επιθυμητό μέγεθος και ψήνουμε σε αντικολλητικό τηγάνι για 4-5' από κάθε πλευρά.    

ΕΚΤΕΛΕΣΗ για Σπιτικά Πατατάκια

Πλένω καλά τις πατάτες και ξεφλουδίζω τις πατάτες. Με ένα μαντολίνο ή με ένα κοφτερό μαχαίρι, τις κόβουμε σε πολύ λεπτές φέτες.Τις βάζουμε για 10 λεπτά σε μπολ με κρύο νερό.Με απορροφητικό χαρτί κουζίνας ταμπονάρουμε και από τις δύο πλευρές.Τις βάζω σε λαδόκολλα και με ένα πινέλο τις αλείφω με λίγο ελαιόλαδο και έπειτα ανάλογα τη γεύση που θέλω να δώσω πασπαλίζω το καρύκευμα. Τα ψήνω στους 230*C στην αντίσταση για 10 – 15 λεπτά και έπειτα τα γυρίζω κι από την άλλη πλευρά για άλλα 4 – 5 λεπτά ακόμα.Μπορείτε στο τέλος να πασπαλίσετε με ρίγανη ή πάπρικα.

ΕΚΤΕΛΕΣΗ για Σπιτική Μαγιονέζα 


Αρχικά βάζουμε τους κρόκους σε ένα μπολ και προσθέτουμε τη μουστάρδα, και το αλατοπίπερο και ανακατεύουμε με το ραβδομπλέντερ. Ρίχνουμε το σπορέλαιο με πολύ λεπτή ροή σιγά σιγά και έπειτα το ελαιόλαδο. Στο τέλος προσθέτουμε το λεμόνι, τη πάπρικα και το ξίδι και διορθώνουμε αν θέλει και άλλο αλάτι ή πιπέρι. Μπορείτε να προσθέσετε ότι μπαχαρικό επιθυμείτε.


Μπορείτε να βάλετε μέσα ότι εσεις επιθυμείτε. Εγώ πρόσθεσα και λίγο τυράκι κατά το ψήσιμο ώτσε να λίωσει ;)



Αναμένω τις δικές σας φωτογραφίες #enjoyeatbyangeliki